Agnesberg och Nyebro

Agnesberg och Nyebro
Namnet Agnesberg fanns innan järnvägsstationen öppnades 1877. Det anses vara en förvanskning av Angeredsberg. Namnet Steken hänger sannolikt samman med ett fornspråkligt stik n. som användes om i vattnet nedslagna pålar, till försvarsändamål eller till förtöjning eller som anordning vid fiskfångst. Jfr norskans stik ’(förtöjnings)påle’ och Stäket. Gårdarna Lilla Steken och Stora Steken hade marker ner till älven. I älven fanns långt tillbaka spetsade stockar nedslagna i botten för att hindra fientliga fartyg att ta sig upp för älven.

gardsten

Gårdsten, en historisk byggnad
Vid Angeredsbrons fäste ligger Gårdsten. Huset är uppfört i början av 1800-talet. Vid älven hade man en stenbrygga. William Chalmers, en av eldsjälarna vid Trollhätte kanals tillkomst, hade huset som sommarställe. Han dog här 1811. Huset har även fungerat som gästgivargård. Läget vid älven och vägen var ypperligt. Huset har gett namn åt stadsdelen Gårdsten. På 1950-talet fanns här en cykelverkstad, till glädje för cyklisterna på den stora vägen. Foto Pelle Dalberg.

Stekens mötesplats på Bergslagsbanan planerades först som hållplats med namnet Agnesberg. Ägarna till Stekens tegelbruk, erbjöd då mark som räckte för att bygga en fullständig station.

1890 hade Agnesberg betydligt fler resenärer och väsentligt större godsmängder än andra stationer mellan Göteborg och Trollhättan. Stationen användes även av nordöstra Hisingen tack vare Nyebro färja och landsvägen Kungälv-Göteborg gick via Nyebro.

agnesbergs-jarnvagstn

Stationshuset i Agnesberg 1898
Huset flyttades hit från stationen Håksberg i Dalarna. Bild från Sveriges Järnvägsmuseum KDAJ 10074.

orrekulla-skans

Orrekulla skans och Nyebro 1719
Vägen från Uddevalla och Bohus kommer uppe till vänster, passerar Orrekulla skans, över bron och ner mot Göteborg. Del av karta från Krigsarkivet.

1788 byggdes med Kronans medel en ny och kostsam bro av sten och trä. Samma år som bron stod färdig brändes den ner på Gustaf III:s personliga befallning för att förhindra att norska trupper skulle angripa Göteborg. Det året pågick det så kallade Tyttebärskriget. När norska trupper kom från norr och landsteg på Hisingen kom beskedet om fred. Bron brändes i onödan.

2 reaktioner till “Agnesberg och Nyebro

 1. Hej!
  Intressant läsning om Agnesberg och fastigheten Gårdsten.
  Jag har varit lite engagerad i försöken att rädda huset åt eftervärlden. Men det som jag blir nyfiken på utifrån din text är kopplingen till William Chalmers. Jag har på uppdrag gjort en liten utredning om det går att belägga att William Chalmers dog på Gårdsten.Den uppgiften förkommer ju på olika ställen. Min slutsats blev att det får anses minst lika troligt att han dog i sitt hus på Södra Hamngatan i Göteborg. Nu blir jag väldigt nyfiken på om du hittat några intressanta källor. Uppgiften om att han ägde och bodde på Gårdsten förekommer ju också. Men i William Chalmers testamente finns ingen uppgift om att han ägde ett hus i Agnesberg.
  Med vänlig hälsning
  Kenth Lärk

  Gilla

  1. Hej Kenth!
   Det har varit ovanligt intensivt för mig ett tag. Därav dröjsmålet.
   Jag har för texterna om Agnesberg använt befintlig litteratur. Jag har också flera gånger träffat den nu bortgångne Hugo Strandqvist och ytterligare några personer. Med anledning av din fråga har jag de senaste dagarna gjort kontroller utan att hitta belägg vare sig för det ena eller andra. Någon arkivforskning har jag inte bedrivit. Det man skulle önska är att några intresserade gick samman och dokumenterade Agnesberg på ett djupare sätt. Namnen Steken och Nyebro samt Agnesbergs industrihistoria är värd ett bättre öde än att gradvis sjunka in i den historiska dimman. Tillverkaren av AXA:s produkter vet inte vad logon AXA står för. Jag tror mig veta att det finns bilder liggande som skulle kunna vara intressanta vid en fördjupad insats.
   Hälsningar
   Bo Björklund

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s