Lärjeholm

Lärjeholm och fruktträdgården

skarmavbild-2016-10-02-kl-20-55-13

Lärjeholm ligger vid Lärjeåns utlopp i Göta älv, cirka sju km från Göteborgs centrum. Huvudentrén på husets mitt var till för husets ägare och familj. De två yttre ingångarna leder till husets första våning där kök och utrymmen för tjänstefolk fanns. På den andra våningen bodde ägarfamiljen. Här är takhöjden och fönstren en aning högre än i våningen under.

Stället är sedan gammalt berömt för sin utsikt över älven och Hisingslandet, sina idylliska skogslundar och trädgårdsanläggningar, sin ärevördiga allé och sin herrgårdsbyggnad i gammaldags stil. Och ett särskilt pittoreskt inslag i Lerjeholmstavlan ger ett litet vattendrag, Lerjeån, som flyter genom landskapet. (Fredberg 1922)

1645 var ett bra fruktår på Lärjeholm!
År 1645 när en av Kristian IV:s svärsöner Hannibal Sehestedt for med sin armé över Göta älv från Bohus fästning kom han den 3 augusti till Lärjeholm, som han lät sina soldater plundra och bränna. Han skulle överrumpla Göteborg, men det gick inte som han tänkt sig. Fruktträden på Lärjeholm bar det året mycket frukt. Soldaterna åt med största begärlighet, och fick därefter en svår rödsot. Sehestedt och hans armé måste efter några dagar vända tillbaka till Bohus igen.

En vecka senare slöts freden i Brömsebro. Sån tur för Göteborg att äpplena på Lärjeholm hade en sådan effekt.

Lärjeholm och hjulbåten Götha Elf

Lärjeholm hade under förra delen av 1800-talet ett livligt frekventerat utvärdshus, till vilket en av stadens första ångbåtar, Götha Elf, gick regelbundna turer med avgång från Lilla Bommen. Om söndagarna var den lilla hjulångaren fylld av lustresande skaror.

Båten var den första med namn efter Göta älv. Hon byggdes 1833 på Lödöse varv främst för att bogsera segelfartyg från Göteborg till Haneklo vid Göta. Hon tog även passagerare.

Med undran tittade folk ut ur stugorna vid älven när den underliga farkosten plaskade förbi med sina stora skovelhjul, medan skorstenen spydde ut ett regn av gnistor och rök. Ströms brygga vid Lilla Edet anlöptes måndagar och fredagar vid återfärden till Göteborg. Denna route utnyttjades av Uddevallaborna, som kom åkande med hästskjuts och sålunda kunde komma till Göteborg på en dag.

gota-elf

Hjulångaren Götha Elf 1835

Hjulångaren Götha Elf med unionsflaggan är målad av den då 8-årige prins Gustaf, son till den blivande Oscar I. Ångaren fick äran bogsera det kungliga skeppet Esplendian med prins Oscars familj från Trollhättan till Strömstad. Bild från Varvs- och Sjöfartshistoriska Föreningen i Göta älvdalen.